skip to Main Content

Розумні термостати – комфорт і економія

Розумні термостати - комфорт і економія

Розумні термостати – поєднання комфорту та економії, найкращий вибір для підтримання комфортної температури в приміщенні.

Поняття економія та комфорт в нашому житті сприймаються як несумісні тотожності. Але в реаліях сьогодення їх доводиться поєднувати. Мова йде про економію енергоресурсів на опаленні приміщень та комфортної температури в них. 

Всі вже давно звикли до того, що навколо — на виробництві,  побуті, сфері послуг нам на допомогу приходять автоматичні пристрої, роботи. Але, якщо поглянути на власне житло — нічого, навіть близького до переліченого, немає. 

Розглянемо систему опалення. Здається простішого немає. Але навіть тут є доволі значні прогалини в модернізації. Для суттєвої економії ресурcів —  як грошових, так і енергетичних — потрібно контролювати температуру в кімнаті чи кімнатах. Але крім економії, ми переслідуємо ще одну ціль — комфортну температуру в приміщенні. Для цієї реалізації нам підійде термостат. На ринку є безліч пропозицій та варіантів їх виконання. 

Розумні термостати

Розумні термостати програмовані на кілька рівнів температури для кожної години доби і для кожного дня тижня. Такий термостат дозволяє керувати газовим котлом (з вбудованою автоматикою для підключення зовнішнього термостату — такий варіант підходить для автономного опалення) і клапанами подачі теплоносія (даний варіант для централізованого опалення і автономного опалення з газовими котлами без електронної автоматики та котлами на твердому паливі).

Розглянемо використання поширеного термостату виробництва Perry (Італія) – тижневий 1CR CR022 програмований на 4 температурних рівня.

Розумні термостати.

Коротка характеристика:

  • вбудований сенсор температури
  • живлення — 3 В від двох елементів типу АА
  • дисплей —  LCD 3”
  • вихідні контакти реле — 8 А 250 В
  • 4 рівні температури — 3 температури керування (5….37С) і захист від замерзання (5С)
  • режим керування — ON/OFF (ввімкнуто / вимкнено) з точністю від 0.2-2.0С
  • 5 програм  – 4 стандартні програми керування та 1 програма вільна (індивідуальне налаштування)
  • крок налаштування в часі — 30 хвилин
  • розміри – 120 x 27.6 x 82 мм
Схема підключення
Підключення
На практиці для газового котла (з електронним автоматичним керуванням).
На фото бачимо перемичку, позначену стрілкою. Її потрібно зняти, для підключення термостату.

Такий вигляд має плата керування з під’єднаним термостатом. Тепер залишається ввести рівні температури та вибрати програму керування температурою або ввести власну індивідуальну програму.

Суть програми контролю полягає в керуванні температурою в приміщенні, коли ви вдома, на роботі чи на відпочинку. Ось для прикладу, вдень з 9.00 по 18.00, коли всі знаходяться на роботі і в школі, вдома можна тримати понижену температуру Т1 (17-18С). З 18.00 по 21.00, коли всі вже вдома, можна комфотно відпочити  при температурі Т2 (21-22С). Під час сну (22.00-07.00) — краще 19-20С (Т3). Такий режим тримаємо весь робочий тиждень — з понеділка по п’ятницю. А на вихідні ви плануєте з’їздити на природу, тому в суботу і неділю — 17-18С (Т1).

Такий режим роботи нагрівача суттєво економить енергетичні ресурси (газ, тверде паливо, електрику). 

Як показує практика, економія складає від 30% до 50 % , і окупиться такий термостат вже за перший опалювальний сезон.          

Як бачимо, ми в силах зробити наше життя комфортним і при цьому економити гроші.

Автор: Володимир Кравцов.

Back To Top