skip to Main Content

SCADA zenon на гідроелектростанції

Гідроелектростанція Gorenjske Elektrarne

В усьому світі здійснюється пошук нових і вдосконалення існуючих технологій.  Одним з прикладів успішного впровадженню системи SCADA zenon є співпраця словенської компанії Gorenjske Elektrarne з нашим партнером австрійською компанією COPA-DATA.

Відновлювана енергетика — енергетична галузь, що спеціалізується на отриманні та використанні енергії з відновлюваних джерел енергії.

На даний час розвиток відновлюваної енергетики є досить актуальним і найбільш перспективним шляхом вирішення зростаючих проблем енергозабезпечення. Використання відновлюваних джерел енергії має величезне значення з огляду на подальшу долю людства в умовах вичерпання ресурсів органічного палива та зростаючих темпів забруднення довкілля.

Впровадження SCADA zenon на гідроелектростанції

Gorenjske Elektrarne є дочірньою компанією Elektro Gorenjska, однієї з провідних енергетичних компаній Словенії. Вона спеціалізується на виробництві енергії відновлюваних джерел (енергії Сонця та гідроенергії). Багато компаній, що виробляють електроенергію, розташовані у важкодоступній місцевості. Це викликає певні складнощі з точки зору моніторингу та контролю за окремими об’єктами.

zenon Energy Edition
SCADA zenon

Використання програмного забезпечення для диспетчеризації від COPA-DATA компанією Gorenjske Elektrarne розпочалось у 2006 році під час реконструкції ГЕС, яка розташована у місті Сотеска. Для локальних систем контролю та моніторингу гідроелектростанції використовували SCADA систему zenon Energy Edition. Команда Gorenjske Elektrarne залишилася задоволеною результатами впровадження.

Проект Sorica

Наступний проект реконструкції був запущений на малій гідроелектростанції Sorica потужністю 125 кВт в 2007 році. Система zenon була реалізована як місцева SCADA для реєстрації основних параметрів та управління об’єктом. Ця система дозволяла візуалізувати абсолютно всю малу ГЕС, попереджала інженерів про аварійні стани і неефективні дії, а також надала можливість отримувати додатковий оперативний аналіз та сприяла оптимізації. Реконструкція системи управління гідроелектростанцією із застосуванням zenon привела до зниження експлуатаційних витрат на 30% та збільшення виробництва електроенергії на 15% за рахунок зменшення часу простоїв та неефективних дій сервісного персоналу станції.

Проект Sorica породив ініціативу вдосконалення централізованого та децентралізованого моніторингу всіх операцій з ГЕС, які тривали з 2010 по 2013 рік. У 2014-2015 роках до центрального диспетчерсьго пункту компанії Gorenjske Elektrarne було підключено ще 23 сонячні електростанції. Система zenon була впроваджена по всіх напрямках, що дозволило показувати робочі параметри, керувати сигналізацією та живими камерами в центрі управління ТЕЦ у місті Крань. За допомогою веб-сервера zenon та веб-клієнта також стало можливим переглядати цю інформацію в будь-якому віддаленому місці через мережу інтернет.

zenon Webserver Pro дозволяє операторам дистанційно підключатися до центральної SCADA системи для моніторингу та управління електростанціями з будь-якого місця. Це дозволило команді в штаб-квартирі в місті Крань проводити діагностику на електростанціях та проробляти стратегії, перш ніж відправляти команду інженерів до місця розташування ГЕС заощаджуючи цінний час і гроші.

Структура SCADA системи zenon

Структура SCADA системи складається з центрального диспетчерського пункту в штаб-квартирі та локальних диспетчерських пунктів електростанцій об’єднаних в єдину систему, а також інформаційної панелі побудованої з використанням хмарних технологій Microsoft Azure. Віддалені клієнти встановлюються на комп’ютерах, планшетах або телефонах під’єднаних до мережі інтернет і безпечно отримують доступ до програми zenon. Маючи невеликі інвестиції та відсутність спеціалізованого устаткування, Gorenjske Elektrarne може забезпечити всім членам команди оперативний огляд в реальному часі всієї інфраструктури компанії в 36 розподілених мережах виробництва електроенергії. Інженери та оператори можуть отримати доступ до інформації, яку вони потребують, використовуючи свої смартфони Android. Це дозволяє команді реагувати якнайшвидше та приймати найкращі рішення на основі надійних та якісних даних.

На даний час компанія Gorenjske Elektrarne успішно збільшила виробничі потужності та має в експлуатації 15 гідроелектростанцій, 23 сонячні електростанції і мережу комбінованих установок по всій Словенії. В даний момент SCADA zenon було впроваджено на всіх гідроенергетичних об’єктах компанії. Це дало можливість істотно покращити процеси управління та збільшити надійність роботи електростанцій. Наступним кроком планується інтеграція менших об’єктів та установок комбінованого циклу.

Перспективи гідроенергетики України

Ресурси гідроенергії

Варто зазначити, що, за даними Національного інституту стратегічних досліджень, Україна також має потужні ресурси гідроенергії малих рік – біля 63 тисячі малих рік, потенціал яких складає до 28 % від загального гідропотенціалу України.

Розвиток малої гідроенергетики буде сприяти децентралізації енергосистем, що дає можливість вирішувати проблеми енергопостачання важкодоступних сільських районів. Це, в першу чергу, стосується територій Західної України, де мікро і міні ГЕС могли б стати основою їх енергозабезпечення.

Перевага малої гідроенергетики – малі капітальні витрати, дешева та екологічно чиста енергія, наявність в країні достатнього науково-технічного і виробничого потенціалу та досвіду використання обладнання.

Як повідомила прес-служба Львівської ОДА 23 квітня 2018р голова Львівської облдержадміністрації Олег Синютка зустрівся з представниками директорату водних ресурсів та енергетики Королівства Норвегія.

У межах зустрічі сторони ознайомились з Програмою Міжвідомчого співробітництва між Міністерством енергетики та вугільної промисловості України та Директоратом водних ресурсів та енергетики Королівства Норвегія.

«Ми зацікавлені у співпраці із Норвегією, оскільки цей досвід та технології можна впровадити в Україні. Проекти у галузі енергетики важливі не лише для Львівщини, а й для всієї України, оскільки це крок до енергетичної незалежності. Дуже часто ті проекти, які вперше втілюють на території Львівської області, потім поширюється на інші області та знаходять своє практичне застосування», – зазначив Олег Синютка.

У прес-службі Львівської ОДА зазначили, що гості ознайомили очільника області із діяльністю Директорату водних ресурсів та енергетики Королівства Норвегія, а також внесли пропозиції щодо співробітництва у сфері малої гідроенергетики у Львівській області, зокрема, запропонували створити карту гідроенергетичного потенціалу регіону.

В межах візиту на Львівщину делегації Директорату водних ресурсів та енергетики Королівства Норвегія відбудеться засідання круглого столу «Перспективи розвитку малої гідроенергетики на Львівщині» з представниками компаній у сфері будівництва малої гідро генерації у Львівській області.

За матеріалами COPA-DATA.

Back To Top