Skip to content

zenon – система управління тестовим стендом для авіаційних досліджень

Авіація

З метою розширення сфери досліджень Інститут авіації (Instytut Lotnictwa) у Варшаві вирішив створити новий випробувальний центр для покращення тестування вентиляторів реактивних двигунів. Інститут потребував системи управління для свого нового тестового стенду. Система повинна була забезпечити інтегрований контроль над усім тестовим середовищем, а також необхідну логіку, візуалізацію та збір даних для подальшого аналізу. Найкращим рішенням стала система zenon австрійської компанії COPA-DATA.

Досконала система контролю

Тестовий стенд досліджень і Інституті авіації у Варшаві

Новий тестовий стенд дозволив би відтворити наслідки попадання птаха у вентилятор двигуна або спонтанний відрив лопатки крильчатки. Для цього потрібна була досконала система контролю. Таким чином, основними цілями проекту стали забезпечення незалежної розробки додатків HMI та SCADA, уникнення можливих затримок у введенні в експлуатацію проекту та збереження знань, пов’язаних зі стратегією управління для цього унікального тестового стенду.

На сьогоднішній день проект включає в себе понад 4500 змінних та функцій 70-ти різних типів екранів. Вони забезпечують візуалізацію, контроль та моніторинг всіх аспектів тест-системи – все від п’яти джерел безперебійного живлення (UPS), системи вакуумної камери та охолоджувальної системи до світлодіодної системи освітлення, станів шаф управління і сигналізації, про які сповіщують промислові контролери. Ця інформація відображається на шістьох РК-моніторах та двох допоміжних 50-дюймових екранах.

Для збереження всіх можливих станів сигналізації для різних тестів застосували менеджер рецептів zenon Recipe Manager.

Дані тесту відображаються на HMI панелях для зручного перегляду під час тестування.

Для покращення візуалізації численних явищ, що відбуваються паралельно в системі, використали zenon Extended Trend. Це дозволило користувачам візуалізувати важливі дані (близько 1100 різних змінних) в діаграмах та графіках.

zenon Extended Trend

Рівні авторизації користувачів

Ще одним важливим аспектом проекту, реалізованим за допомогою zenon, стало обслуговування кількох рівнів авторизації користувачів. Деяким користувачам надано лише доступ до візуалізації даних, інші можуть керувати підсистемами відповідно до заздалегідь визначених автоматичних режимів, а певна група користувачів має повний доступ до системи, тобто відбувається перехід на ручне керування будь-якою підсистемою чи компонентом, включаючи можливість змінювати такі змінні, як параметри сигналізації та стан тривоги.

zenon — це інтуїтивно зрозуміла система, яка дозволила інженерам Інституту авіації у Варшаві розробити складний проект стенду для випробувань вентиляторів реактивних двигунів літаків.

За матеріалами офіційного вебсайту COPA-DATA

Back To Top